Cada dia són més les persones que decideixen consumir jocs electrònics com a via d’oci. Aquest percentatge augmenta en els nens, que veuen en els videojocs una forma de socialitzar, aprendre, i ara més que mai amb la situació que ens trobem, a poder desconnectar durant una estona. El món dels videojocs està creixent a ritmes vertiginosos i s’ha convertit en un hobbie per als més joves, creant-se fins i tot competicions professionals, federacions i equips tal com passa als esports tradicionals.
A més, els videojocs tenen efectes positius pels nens i són destacables les sinergies generades entre els videojocs i la pràctica de l’esport tradicional. Entre els seus beneficis, es troben l’augment de cooperativitat, la memòria espacial o la creativitat:
⦁ Els videojocs, i sobretot, els videojocs cooperatius fan que els nens juguin i interactuïn entre ells per aconseguir l’objectiu de la victòria. Això fa millorar les habilitats comunicatives entre els jugadors. Igual que passaria en esports tradicionals d’equip, com podria ser el cas del Waterpolo, els nens requereixen molta comunicació per tal de complir els objectius de cada partida (ja sigui aconseguir la victòria o passar-se l’aventura).
⦁ Tots els jocs milloren exponencialment la capacitat de reacció i la coordinació ull-mà a través dels controladors, o en el cas dels smartphones la pantalla tàctil. Comparant-ho directament amb l’esport tradicional, el cas més clar el trobem en el tennis i el pàdel. Són esports que requereixen d’un instrument de joc. Ja sigui la raqueta o el comandament d’una videoconsola, els nens hauran de naturalitzar els moviments i el control del joc, millorant la coordinació, la visió espacial i altres habilitats que faran augmentar el rendiment com a esportistes.
⦁ Els videojocs tipus “sandbox” o de món obert, com Minecraft, ajuden a millorar la creativitat en els nens, al tenir opcions il·limitades de crear, construir i investigar. També en jocs com Clash Royale, conegut com els escacs del segle XXI, permeten millorar l’estratègia a llarg termini, la constància i la tolerància a la frustració. Valors que comparteixen amb jocs de taula i esports tradicionals.
⦁ En segons quins gèneres, els videojocs fan que els nens millorin la resolució de problemes i també fa augmentar la identificació de patrons. Si ho comparem en situacions reals al món de l’esport, pot ser una eina molt efectiva durant els partits en moments de pressió, ja que els jugadors seran capaços de detectar i aprofitar situacions favorables en el joc. Quan parlem de patrons, pot servir per anticipar-se davant jugades repetitives dels seus rivals i tenir una visió transversal del joc.
⦁ Molts estudis recolzen que la pràctica de jugar a videojocs està lligada a la millora de l’atenció dels nens.
Tot i això, és necessari pactar i tenir delimitades unes hores de joc a la setmana entre els pares, tutors i nens, així com evitar que els jocs siguin l’única font d’entreteniment, ja que un ús excessiu pot portar inconvenients com l’alteració en els cicles de la son o frustració.
Una bona alternativa podria ser aprofitar moments en el dia a dia, com poden ser els trajectes en cotxe per deixar als nens jugar a videojocs mòbils, els quals se’ls pot posar control parental i solen ser sessions curtes de joc 10-15 minuts. Aquests jocs poden ser jocs clàssics virtuals, com els escacs, sudoku o sopes de lletres fins a jocs mòbils actuals, com Clash Royale o Brawl Stars, els quals tenen una corba de dificultat que farà que els nens i adolescents s’esforcin per millorar i poder competir juntament amb els seus amics!